ΙΣΤΟΡΙΚΟ

1821 χρόνια σκλαβιάς, δήωσης, απαξίωσης, προσπάθειας καταστροφής του μεγαλέιου του Ελληνικού Πνεύματος, της Τέχνης και του Πολιτισμού, που οδήγησαν το Γένος στην Εθνεγερσία.

1821 – 2021 διακόσια χρόνια περιπέτειας της Ελευθερίας και δημιουργία του Νέου Ελληνικού Κράτους.

2021 – 2121 Τι; Αναγκαία η συνομιλία με τις Μνήμες του Μέλλοντος.

Η Τρίπολη, πρωτεύουσα της Αρκαδίας, έλαχε να έχει την μοναδική τιμή απ΄ όλη την Πελοπόννησο και την υπόλοιπη Ελλάδα να φιλοξενεί και να φυλάσσει τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του κορυφαίου αυτού αγωνιστή της Επανάστασης του 1821, ο οποίος με την ανδρεία του, την οργανωτική του ικανότητα, τον στρατηγικό νου και την σοφία του υπήρξε ο καθοριστικότερος παράγοντας για την απελευθέρωση του Έθνους των Ελλήνων μετά από 1821 χρόνια βίωσης και σκλαβιές και την τετρακοσιόχρονη τουρκική κατοχή, κατακτώντας στη συνείδηση των Ελλήνων τη θέση ενός από τους κυριώτερους θεμελιωτές της σύγχρονης Ελλάδας.

Η Τρίπολη, υπήρξε κατά την Οθωμανική κατοχή το διοικητικό κέντρο του Μοριά και έδρα του τοπικού Πασά. Το κάστρο της κατέστη συνώνυμο μα την τυραννική καταπίεση και η καταστροφή του, μετά την άλωση της πόλης από τον Κολοκοτρώνη στις 23 Σεπτέμβριου 1821, αποτέλεσε έμπρακτη δήλωση ενάντια στην καταπίεση και την στέρηση της ελευθερίας ενός λαού που δοκιμάστηκε για τέσσερεις αιώνες.

Δίκαια λοιπόν, η θέση του κάστρου έμεινε κενή και αποτελεί την σημερινή Πλατεία Άρεως, αφιερωμένη στον Κολοκοτρώνη με τον έφιππο ανδριάντα, τις προτομές των αγωνιστών και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων, καθώς και το επιβλητικό νεοκλασικό κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου.

Το 1930 η Κυβέρνηση, ύστερα από αίτημα των απανταχού γης Ελλήνων και των Αρκάδων, αποφάσισε την μετακομιδή των λειψάνων του Κολοκοτρώνη από τον οικογενειακό τάφο του Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών στην Τρίπολη. και την τοποθέτησή τους στη σε ειδικά διασκευασμένη κρύπτη στη βάση του Ηρώου Αγωνιστών 1821.

Η μεγαλειώδης πομπή ξεκίνησε από την Αθήνα και σιδηροδρομικώς κατέλληξε στη Τρίπολη με την διαδρομή ζωσμένη από σημαιοφορούντες και με εθνικές ενδυμασίες κατοίκους των χωριών να ραίνουν το τραίνο με δάφνες και λουλούδια, αποτίνοντας με τον τρόπο αυτό την προσήκουσα τιμή και την ενθουσιώδη και αυθόρμητη αγάπη και σεβασμό τους.

Με προπομπό τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο και τον συνοδεύοντα Δήμαρχο Αθηναίων Σπύρο Μερκούρη, ο λαός της Τρίπολης υπεδέχθη την κιβωτό με τα οστά του Κολοκοτρώνη, τα οποία μετά από τρισάγιο στον Καθεδρικό Ναό μεταφέρθηκαν μέσα από τις οδούς της πόλης στην κρύπτη του Ηρώου των Αγωνιστών του 1821, για να τοποθετηθούν στη σημερινή τους θέση στην κρύπτη της βάσης του έφιππου ανδριάντα το 1971, όπου φυλάσσονται ως σήμερα.

Στην διάρκεια αυτή τα οστά του Κολοκοτρώνη βεβηλώθηκαν από τους Κατοχικούς κατακτητές ανήμερα της επετείου της 25ης Μαρτίου το 1942 και διασώθηκαν από τον τότε Δήμαρχο Τριπόλεως Ιωάννη Τσουτσάνη και τον γιό του Γεώργιο.

Το 2018 ο αρχιτέκτονας και εικαστικός καλλιτέχνης Δημήτρης Ταλαγάνης παρουσίασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και στις τοπικές αρχές το σχέδιο πρότασης ανάπλασης της Πλατείας Άρεως και της δημιουργίας του υπόσκαφου Μουσείου των Αγώνων του Έθνους, εμβαδού 1000 τ.μ., με κειμήλια και ενθύμια από τις μάχες του 1821 μέχρι και τις μέρες μας, που το κέντρο της αίθουσας θα κοσμούσε κρύπτη με βωμό, επί του οποίου θα ετίθετο σε προσκύνηση η λάρνακα με τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και τέθηκε υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. φωτογραφιες

 

Το 2021 αποτελεί την διακοσιοστή επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας και στο πλαίσιο των εορτασμών αποφασίστηκε από ομάδα πολιτών του Δήμου Τρίπολης και εκπροσώπων φορέων της Ελλάδος και της Διασποράς να κατατεθεί η πρόταση του Δημητρη Ταλαγάνη για την κατασκευή μνημείου-κρύπτης για την τοποθέτηση των λείψανων του Θεοδ’ωρου Κολοκοτρώνη σε κοινή θέα και διαρκή προσκύνηση, αποδίδοντας το μακρά οφειλόμενο χρέος προς τον Αρχιστράτηγο και τους πρωτεργάτες της Εθνεγερσίας και εκφράζοντας ομόφωνα το κοινό αίσθημα των Ελλήνων, έως ότου υλοποιηθεί το προταθέν έργο της δημιουργίας του υπόσκαφου Μουσείου.

Η παρουσίαση που ακολουθεί περιέχει το σκεπτικό, τα σχέδια του μνημείου, το προτεινόμενο πρόγραμμα της τελετής των εγκαινίων του και στοιχεία για την υλοποίησή του, τα αναμενόμενα οφέλη για την πόλη και την τοπική κοινωνία, τρόπους στήριξης για την πραγματοποίησή του, καθώς και σκέψεις για την βιώσιμη συντήρηση του.

Για την υλοποίηση του έργου προτείνεται η δημιουργία φορέα ειδικού σκοπού με την επωνυμία «ΜΝΗΜΕΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΤΡΙΠΟΛΗ 2021» και νομική μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, στην οποία θα συμμετέχουν ο Δήμος Τρίπολης και η Ι. Μητροπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.

“Ο Γέρος του Μοριά δεν υπήρξεν άτομον, υπήρξεν ιδέα.
Ο Κολοκοτρώνης ήτο η Ελλάς. Ήτο ο πιστός, ο ακατάβλητος, ο φλογερός οραματιστής του ονείρου, το οποίον εσφυρηλάτησε με την θερμήν πνοήν του εις ζωντανήν πραγματικότητα»,έγραψε σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα Εμπρός για τον θάνατό του στις 4 Φεβρουαρίου 1942 και τα λόγια του

«Ο Θεός υπέγραψε την ελευθερία της Ελλάδος
και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του».

εκφράζουν απόλυτα αυτήν ακριβώς την συλλογική εθνική μνήμη από τότε ως τις μέρες μας.

Η δημιουργία ατού του μνημείου αναμένεται, όμως, να συμβάλει και στην τοπική ανάπτυξη με την επισκεψημότητα περιηγητών ειδικού και γενικού σκοπού, από την Ελλάδα και την Ομογένεια, οργανωμένων εκδηλώσεων και σταθμού περιηγητικού τουρισμού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δίχως ειδική προβολή η πραγματοποιηθείσα έκθεση την περίοδο Μάιου-Σεπτέμβριου 2018 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο με θέμα τις Ρωσικές Εικόνες της συλλογής Ταλαγάνη, προσέλκυσε τον αριθμό τω 12.000 επισκεπτών.

Οι εκτιμήσεις του αριθμού των επισκεπτών του Μνημείου Κολοκοτρώνη αναμένεται να ξεπεράσουν τον αριθμό των 250.000 επισκεπτών τον χρόνο με αναμενόμενο οικονομικό όφελος προς την Τρίπολη και τον ευρύτερο χώρο της Αρκαδίας μεταξύ €5.000.000 και €7.500.000 για ημερήσια παραμονή και διανυκτέρευση, ενισχύοντας τους τομείς της μετακίνησης, φιλοξενίας, εστίασης, αγοράς τοπικών προϊόντων, κλπ, καθιστάμενο σημαντικός μοχλός τοπικής ανάπτυξης και διεθνούς προβολής, με προϋπόθεση την σοβαρή αντιμετώπιση της αξιοποίησης του Μνημείου από όλες τις βαθμίδες και εκφράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνίας.

Τέλος να σημειωθεί ότι με ενέργειες της Οργανωτικής Ομάδας και των Υποστηρικτών του Έργου έχει σχεδιαστεί και διερευνηθεί η διαδικασία κάλυψης του κόστους ανέγερσης του Μνημείου από ιδιωτικούς χορηγούς, με την προϋπόθεση ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχεται την πρόταση για τη δημιουργία του έργου με ιστορικά ομόφωνη απόφασή του.

Με τον τρόπο αυτόν ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί με κανένα κόστος αναφορικά στην κατασκευή του, παρά μόνον με την συμμετοχή στη διοργάνωση της τελετής των εγκαινίων και την παροχή κατάλληλου χώρου στο παλιό Δημαρχείο ή στο Πνευματικό Κέντρο, για εγκατάσταση της ομάδας υλοποίησης του έργου και τις ανάλογες διευκολύνσεις από τις υπηρεσίες και το προσωπικό, όπου χρειαστεί.

© 2020 Kolokotronis Memorial. All rights reserved.
Powered by AID360 Limited.  -  3D Renderings by Tassos Katsikas.