ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ


Το προτεινόμενο έργο αποτελεί προσωρινή κατασκευή από μάρμαρο, γυαλί, κρύσταλλο, ορείχαλκο σε σιδερένιο σκελετό, περιβαλλόμενο από αρχιτεκτονικά στοιχεία και κυκλικό κήπο.

Θα τοποθετηθεί στο κέντρο της Πλατείας Άρεως για την περίοδο των εορτασμών της επετείου των 200 χρόνων της Παλιγγενεσίας {23 Σεπτεμβρίου 2020 – 23 Σεπτεμβρίου 2021) και θα μεταφερθεί στην κεντρική αίθουσα του προταθέντος προς δημιουργία ΥΠΟΣΚΑΦΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ των Αγώνων του Έθνους, όταν αυτό ετοιμασθεί.

Σκοπός του έργου είναι η Τρίπολη να καταστεί σημείο αναφοράς του ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, καθώς και τόπος απότισης τιμής στο 1821 και στον Στρατηλάτη του Γένους Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Η επισκεψιμότητα του μνημείου εκτιμάται ότι στη διάρκεια του έτους θα υπερβεί τις 250.000 άτομα (μαθητές, σύλλογοι, οικογένειες, περιηγητές, ομογενείς, κλπ) με τα αντίστοιχα ανταποδοτικά οφέλη στη πόλη της Τρίπολης και γενικότερα στην Αρκαδία, καθώς και δημιουργίας πόρων για την εύρυθμη λειτουργία και συντήρησή του

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ:

  • Το Μνημείο αποπνέει και συμβολίζει τη διαχρονικότητα του Ελληνικού Πνεύματος μέσα από το σχήμα, τα υλικά και τη σημειολογία του.
  • Ο σχεδιασμός του επιβάλει ιερότητα και κατάνυξη στον επισκέπτη/προσκυνητή με την λιτότητα, τον φωτισμό και την διακόσμηση του (πάτωμα, περιτοιχίσματα. οροφή, βάθρο, λάρνακα, εκθέματα, κλπ).
  • Εξωτερικά ο περιβάλλων φυτεμένος δακτύλιος, οι οβελίσκοι, το σημείο κατάθεσης στεφάνου και η ασβέστη φλόγα, προϊδεάζουν με την επιβλητικότητά τους την ιερότητα του μνημείου και αποτελούν εμβληματικό σημείο αναφοράς Πανελλήνιας εμβέλειας.

Για την έντυπη παρουσίαση εδώ:

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ

Ο ΧΩΡΟΣ

Το μνημείο θα ανεγερθεί στο κέντρο κυκλικού παρτεριού χωρισμένου σε τέσσερα ίσα κυκλικά τμήματα.

Το δάπεδό

Το δάπεδό του, διαστάσεων 9 Χ 9 μ. σχήματος τετραγώνου, θα είναι στρωμένο με μαρμάρινες πλάκες λευκού και γκρίζου χρώματος, με την επιγραφή του στίχου από τον Εθνικό Ύμνο

«ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΒΓΑΛΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΑ ΙΕΡΑ».

Η ΣΤΗΡΙΞΗ

Το ύψος του μνημείου θα είναι 4,50 μ., και η στέγη θα στηρίζεται σε τέσσερεις μεταλλικούς πεσσούς επενδυμένους εξωτερικά με μάρμαρο και εσωτερικά με κρύσταλλο και εσωτερικό φωτισμό.

Η στέγη

Η στέγη θα είναι δύριχτη, καλυμμένη με κεραμίδια, με αετώματα στην ανατολική και τη δυτική πλευρά του μνημείου και στέψη με ακροκέραμα.

η λάρνακα με Τα Οστα

Στο κέντρο του δαπέδου και πάνω σε μαρμάρινο βωμό διαστάσεων 80 Χ 80  Χ 100 εκ., σχηματοποιημένου και στα χρώματα  της Ελληνικής Σημαίας θα τοποθετηθεί η λάρνακα με τα οστά του Κολοκοτρώνη και σε ειδική προθήκη το Άγιο Ποτήριο, από το οποίο κοινώνησε μαζί με τους συναγωνιστές του την  παραμονή της Αλώσεως της Τρίπολης (23-9-1821).

Η πλάκα κατάθεσης στεφάνων

Πριν την κεντρική είσοδο του μνημείου θα τοποθετηθεί  πλάκα κατάθεσης στεφάνων με άσβεστη φλόγα και χαραγμένο το ελληνικό αλφάβητο, μπροστά από την  προτομή του Ομήρου, πατριάρχη της Ελληνικής γλώσσας και διαχρονικό σύμβολο του Ελληνικού Πνεύματος . 

Η ΕΠΙΣΗΜΗ εισοδος

Το ναόσχημο μνημείο έχει την κυρία είσοδο στη μέση της δυτικής πλευράς, από την οποία εισέρχονται στο εσωτερικό τα επίσημα πρόσωπα μετά την κατάθεση στεφάνου.

Η είσοδος για το κοινό

Η είσοδος για το κοινό θα πραγματοποιείται από ζεύγος ομοίων θυρών στην ανατολική πλευρά (αριστερά για είσοδο και δεξιά για έξοδο) ακολουθώντας την κυκλική διαδρομή πέριξ της λάρνακας.

Ο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Τα κιονόκρανα και ο θριγκός της ζωφόρου θα έχουν τα εθνικά χρώματα και το σχήμα της Ελληνικής Σημαίας, ενώ οι εξωτερικές γωνίες των κιόνων θα κοσμούνται από σύμπλεγμα ορειχάλκινου αρχαιοελληνικού δόρατος και ασπίδων.

Οι επιφάνειες των τοίχων

Οι επιφάνειες των τοίχων θα είναι κατασκευασμένες από σκούρο κρύσταλλο, ώστε να επιτρέπει τον κατάλληλο φωτισμό, να τονίζει την ιερότητα του μνημείου και να προσφέρει την ανάλογη προστασία. 

Το κηπάριο

Το κηπάριο θα είναι φυτεμένο με δένδρα και θάμνους συμβολικής σημασίας και αναφοράς στην αιωνιότητα (δρυς), δόξα (δάφνη), μακαριότητα (κυπαρίσσι), αθανασία (μυρτιά).

Το μνημείο θα περιβάλλεται από κρυστάλλινους οβελίσκους με κότινους Αρκαδικής δρυός, ελαίας, δάφνης και κισσού στην κορυφή, στις πλευρές των οποίων θα είναι εγχάρακτοι οι στίχοι του Ύμνου της Ελευθερίας του Διονύσιου Σολωμού και σε ζεύγη ροδάκων τα ονόματα εμβληματικών προσωπικοτήτων της διαχρονικής πορείας του Ελληνισμού (φιλόσοφοι, επιστήμονες, αγωνιστές, κλπ), τοπονυμίων σημαντικών πόλεων και τοποθεσιών της Ελληνικής Ιστορίας, της Διασποράς και του Φιλελληνισμού.

© 2020 Kolokotronis Memorial. All rights reserved.
Powered by AID360 Limited.  -  3D Renderings by Tassos Katsikas.