Uncategorised

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

1821 χρόνια σκλαβιάς, δήωσης, απαξίωσης, προσπάθειας καταστροφής του μεγαλέιου του Ελληνικού Πνεύματος, της Τέχνης και του Πολιτισμού, που οδήγησαν το Γένος στην Εθνεγερσία.

1821 – 2021 διακόσια χρόνια περιπέτειας της Ελευθερίας και δημιουργία του Νέου Ελληνικού Κράτους.

2021 – 2121 Τι; Αναγκαία η συνομιλία με τις Μνήμες του Μέλλοντος.

Η Τρίπολη, πρωτεύουσα της Αρκαδίας, έλαχε να έχει την μοναδική τιμή απ΄ όλη την Πελοπόννησο και την υπόλοιπη Ελλάδα να φιλοξενεί και να φυλάσσει τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του κορυφαίου αυτού αγωνιστή της Επανάστασης του 1821, ο οποίος με την ανδρεία του, την οργανωτική του ικανότητα, τον στρατηγικό νου και την σοφία του υπήρξε ο καθοριστικότερος παράγοντας για την απελευθέρωση του Έθνους των Ελλήνων μετά από 1821 χρόνια βίωσης και σκλαβιές και την τετρακοσιόχρονη τουρκική κατοχή, κατακτώντας στη συνείδηση των Ελλήνων τη θέση ενός από τους κυριώτερους θεμελιωτές της σύγχρονης Ελλάδας.

Η Τρίπολη, υπήρξε κατά την Οθωμανική κατοχή το διοικητικό κέντρο του Μοριά και έδρα του τοπικού Πασά. Το κάστρο της κατέστη συνώνυμο μα την τυραννική καταπίεση και η καταστροφή του, μετά την άλωση της πόλης από τον Κολοκοτρώνη στις 23 Σεπτέμβριου 1821, αποτέλεσε έμπρακτη δήλωση ενάντια στην καταπίεση και την στέρηση της ελευθερίας ενός λαού που δοκιμάστηκε για τέσσερεις αιώνες.

Δίκαια λοιπόν, η θέση του κάστρου έμεινε κενή και αποτελεί την σημερινή Πλατεία Άρεως, αφιερωμένη στον Κολοκοτρώνη με τον έφιππο ανδριάντα, τις προτομές των αγωνιστών και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων, καθώς και το επιβλητικό νεοκλασικό κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου.

Το 1930 η Κυβέρνηση, ύστερα από αίτημα των απανταχού γης Ελλήνων και των Αρκάδων, αποφάσισε την μετακομιδή των λειψάνων του Κολοκοτρώνη από τον οικογενειακό τάφο του Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών στην Τρίπολη. και την τοποθέτησή τους στη σε ειδικά διασκευασμένη κρύπτη στη βάση του Ηρώου Αγωνιστών 1821.

Η μεγαλειώδης πομπή ξεκίνησε από την Αθήνα και σιδηροδρομικώς κατέλληξε στη Τρίπολη με την διαδρομή ζωσμένη από σημαιοφορούντες και με εθνικές ενδυμασίες κατοίκους των χωριών να ραίνουν το τραίνο με δάφνες και λουλούδια, αποτίνοντας με τον τρόπο αυτό την προσήκουσα τιμή και την ενθουσιώδη και αυθόρμητη αγάπη και σεβασμό τους.

Με προπομπό τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο και τον συνοδεύοντα Δήμαρχο Αθηναίων Σπύρο Μερκούρη, ο λαός της Τρίπολης υπεδέχθη την κιβωτό με τα οστά του Κολοκοτρώνη, τα οποία μετά από τρισάγιο στον Καθεδρικό Ναό μεταφέρθηκαν μέσα από τις οδούς της πόλης στην κρύπτη του Ηρώου των Αγωνιστών του 1821, για να τοποθετηθούν στη σημερινή τους θέση στην κρύπτη της βάσης του έφιππου ανδριάντα το 1971, όπου φυλάσσονται ως σήμερα.

Στην διάρκεια αυτή τα οστά του Κολοκοτρώνη βεβηλώθηκαν από τους Κατοχικούς κατακτητές ανήμερα της επετείου της 25ης Μαρτίου το 1942 και διασώθηκαν από τον τότε Δήμαρχο Τριπόλεως Ιωάννη Τσουτσάνη και τον γιό του Γεώργιο.

Το 2018 ο αρχιτέκτονας και εικαστικός καλλιτέχνης Δημήτρης Ταλαγάνης παρουσίασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και στις τοπικές αρχές το σχέδιο πρότασης ανάπλασης της Πλατείας Άρεως και της δημιουργίας του υπόσκαφου Μουσείου των Αγώνων του Έθνους, εμβαδού 1000 τ.μ., με κειμήλια και ενθύμια από τις μάχες του 1821 μέχρι και τις μέρες μας, που το κέντρο της αίθουσας θα κοσμούσε κρύπτη με βωμό, επί του οποίου θα ετίθετο σε προσκύνηση η λάρνακα με τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και τέθηκε υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. φωτογραφιες

 

Το 2021 αποτελεί την διακοσιοστή επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας και στο πλαίσιο των εορτασμών αποφασίστηκε από ομάδα πολιτών του Δήμου Τρίπολης και εκπροσώπων φορέων της Ελλάδος και της Διασποράς να κατατεθεί η πρόταση του Δημητρη Ταλαγάνη για την κατασκευή μνημείου-κρύπτης για την τοποθέτηση των λείψανων του Θεοδ’ωρου Κολοκοτρώνη σε κοινή θέα και διαρκή προσκύνηση, αποδίδοντας το μακρά οφειλόμενο χρέος προς τον Αρχιστράτηγο και τους πρωτεργάτες της Εθνεγερσίας και εκφράζοντας ομόφωνα το κοινό αίσθημα των Ελλήνων, έως ότου υλοποιηθεί το προταθέν έργο της δημιουργίας του υπόσκαφου Μουσείου.

Η παρουσίαση που ακολουθεί περιέχει το σκεπτικό, τα σχέδια του μνημείου, το προτεινόμενο πρόγραμμα της τελετής των εγκαινίων του και στοιχεία για την υλοποίησή του, τα αναμενόμενα οφέλη για την πόλη και την τοπική κοινωνία, τρόπους στήριξης για την πραγματοποίησή του, καθώς και σκέψεις για την βιώσιμη συντήρηση του.

Για την υλοποίηση του έργου προτείνεται η δημιουργία φορέα ειδικού σκοπού με την επωνυμία «ΜΝΗΜΕΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΤΡΙΠΟΛΗ 2021» και νομική μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, στην οποία θα συμμετέχουν ο Δήμος Τρίπολης και η Ι. Μητροπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.

“Ο Γέρος του Μοριά δεν υπήρξεν άτομον, υπήρξεν ιδέα.
Ο Κολοκοτρώνης ήτο η Ελλάς. Ήτο ο πιστός, ο ακατάβλητος, ο φλογερός οραματιστής του ονείρου, το οποίον εσφυρηλάτησε με την θερμήν πνοήν του εις ζωντανήν πραγματικότητα»,έγραψε σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα Εμπρός για τον θάνατό του στις 4 Φεβρουαρίου 1942 και τα λόγια του

«Ο Θεός υπέγραψε την ελευθερία της Ελλάδος
και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του».

εκφράζουν απόλυτα αυτήν ακριβώς την συλλογική εθνική μνήμη από τότε ως τις μέρες μας.

Η δημιουργία ατού του μνημείου αναμένεται, όμως, να συμβάλει και στην τοπική ανάπτυξη με την επισκεψημότητα περιηγητών ειδικού και γενικού σκοπού, από την Ελλάδα και την Ομογένεια, οργανωμένων εκδηλώσεων και σταθμού περιηγητικού τουρισμού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δίχως ειδική προβολή η πραγματοποιηθείσα έκθεση την περίοδο Μάιου-Σεπτέμβριου 2018 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο με θέμα τις Ρωσικές Εικόνες της συλλογής Ταλαγάνη, προσέλκυσε τον αριθμό τω 12.000 επισκεπτών.

Οι εκτιμήσεις του αριθμού των επισκεπτών του Μνημείου Κολοκοτρώνη αναμένεται να ξεπεράσουν τον αριθμό των 250.000 επισκεπτών τον χρόνο με αναμενόμενο οικονομικό όφελος προς την Τρίπολη και τον ευρύτερο χώρο της Αρκαδίας μεταξύ €5.000.000 και €7.500.000 για ημερήσια παραμονή και διανυκτέρευση, ενισχύοντας τους τομείς της μετακίνησης, φιλοξενίας, εστίασης, αγοράς τοπικών προϊόντων, κλπ, καθιστάμενο σημαντικός μοχλός τοπικής ανάπτυξης και διεθνούς προβολής, με προϋπόθεση την σοβαρή αντιμετώπιση της αξιοποίησης του Μνημείου από όλες τις βαθμίδες και εκφράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνίας.

Τέλος να σημειωθεί ότι με ενέργειες της Οργανωτικής Ομάδας και των Υποστηρικτών του Έργου έχει σχεδιαστεί και διερευνηθεί η διαδικασία κάλυψης του κόστους ανέγερσης του Μνημείου από ιδιωτικούς χορηγούς, με την προϋπόθεση ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχεται την πρόταση για τη δημιουργία του έργου με ιστορικά ομόφωνη απόφασή του.

Με τον τρόπο αυτόν ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί με κανένα κόστος αναφορικά στην κατασκευή του, παρά μόνον με την συμμετοχή στη διοργάνωση της τελετής των εγκαινίων και την παροχή κατάλληλου χώρου στο παλιό Δημαρχείο ή στο Πνευματικό Κέντρο, για εγκατάσταση της ομάδας υλοποίησης του έργου και τις ανάλογες διευκολύνσεις από τις υπηρεσίες και το προσωπικό, όπου χρειαστεί.

Home

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

Η παρουσίαση που ακολουθεί, αφορά στην πρόταση μου για την Δημιουργία του Κορυφαίου και Εμβληματικού προγράμματος για τον εορτασμό των 200 χρόνων της Παλιγγενεσίας του Ελληνικού Έθνους.
Θεωρώ χρέος όλων μας προς την Πόλη της Τριπολιτσάς, προς την Αρκαδία, προς το Μοριά και προς το Γένος των Ελλήνων, να συστρατευθούμε όλοι στη πρόκληση του Μέλλοντος μας για τη διαμόρφωση ενός νέου οράματος και στην απότιση φόρου τιμής εσαεί στην Ιστορία των Αγώνων του Ελληνικού Έθνους, του Ελληνικού Πνεύματος και του Ελληνικού Πολιτισμού.

Δημήτρης Ταλαγάνης.

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ


Το προτεινόμενο έργο αποτελεί προσωρινή κατασκευή από μάρμαρο, γυαλί, κρύσταλλο, ορείχαλκο σε σιδερένιο σκελετό, περιβαλλόμενο από αρχιτεκτονικά στοιχεία και κυκλικό κήπο.

Θα τοποθετηθεί στο κέντρο της Πλατείας Άρεως για την περίοδο των εορτασμών της επετείου των 200 χρόνων της Παλιγγενεσίας {23 Σεπτεμβρίου 2020 – 23 Σεπτεμβρίου 2021) και θα μεταφερθεί στην κεντρική αίθουσα του προταθέντος προς δημιουργία ΥΠΟΣΚΑΦΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ των Αγώνων του Έθνους, όταν αυτό ετοιμασθεί.

Σκοπός του έργου είναι η Τρίπολη να καταστεί σημείο αναφοράς του ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, καθώς και τόπος απότισης τιμής στο 1821 και στον Στρατηλάτη του Γένους Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Η επισκεψιμότητα του μνημείου εκτιμάται ότι στη διάρκεια του έτους θα υπερβεί τις 250.000 άτομα (μαθητές, σύλλογοι, οικογένειες, περιηγητές, ομογενείς, κλπ) με τα αντίστοιχα ανταποδοτικά οφέλη στη πόλη της Τρίπολης και γενικότερα στην Αρκαδία, καθώς και δημιουργίας πόρων για την εύρυθμη λειτουργία και συντήρησή του

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ:

 • Το Μνημείο αποπνέει και συμβολίζει τη διαχρονικότητα του Ελληνικού Πνεύματος μέσα από το σχήμα, τα υλικά και τη σημειολογία του.
 • Ο σχεδιασμός του επιβάλει ιερότητα και κατάνυξη στον επισκέπτη/προσκυνητή με την λιτότητα, τον φωτισμό και την διακόσμηση του (πάτωμα, περιτοιχίσματα. οροφή, βάθρο, λάρνακα, εκθέματα, κλπ).
 • Εξωτερικά ο περιβάλλων φυτεμένος δακτύλιος, οι οβελίσκοι, το σημείο κατάθεσης στεφάνου και η ασβέστη φλόγα, προϊδεάζουν με την επιβλητικότητά τους την ιερότητα του μνημείου και αποτελούν εμβληματικό σημείο αναφοράς Πανελλήνιας εμβέλειας.

Για την έντυπη παρουσίαση εδώ:

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ

Ο ΧΩΡΟΣ

Το μνημείο θα ανεγερθεί στο κέντρο κυκλικού παρτεριού χωρισμένου σε τέσσερα ίσα κυκλικά τμήματα.

Το δάπεδό

Το δάπεδό του, διαστάσεων 9 Χ 9 μ. σχήματος τετραγώνου, θα είναι στρωμένο με μαρμάρινες πλάκες λευκού και γκρίζου χρώματος, με την επιγραφή του στίχου από τον Εθνικό Ύμνο

«ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΒΓΑΛΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΑ ΙΕΡΑ».

Η ΣΤΗΡΙΞΗ

Το ύψος του μνημείου θα είναι 4,50 μ., και η στέγη θα στηρίζεται σε τέσσερεις μεταλλικούς πεσσούς επενδυμένους εξωτερικά με μάρμαρο και εσωτερικά με κρύσταλλο και εσωτερικό φωτισμό.

Η στέγη

Η στέγη θα είναι δύριχτη, καλυμμένη με κεραμίδια, με αετώματα στην ανατολική και τη δυτική πλευρά του μνημείου και στέψη με ακροκέραμα.

η λάρνακα με Τα Οστα

Στο κέντρο του δαπέδου και πάνω σε μαρμάρινο βωμό διαστάσεων 80 Χ 80  Χ 100 εκ., σχηματοποιημένου και στα χρώματα  της Ελληνικής Σημαίας θα τοποθετηθεί η λάρνακα με τα οστά του Κολοκοτρώνη και σε ειδική προθήκη το Άγιο Ποτήριο, από το οποίο κοινώνησε μαζί με τους συναγωνιστές του την  παραμονή της Αλώσεως της Τρίπολης (23-9-1821).

Η πλάκα κατάθεσης στεφάνων

Πριν την κεντρική είσοδο του μνημείου θα τοποθετηθεί  πλάκα κατάθεσης στεφάνων με άσβεστη φλόγα και χαραγμένο το ελληνικό αλφάβητο, μπροστά από την  προτομή του Ομήρου, πατριάρχη της Ελληνικής γλώσσας και διαχρονικό σύμβολο του Ελληνικού Πνεύματος . 

Η ΕΠΙΣΗΜΗ εισοδος

Το ναόσχημο μνημείο έχει την κυρία είσοδο στη μέση της δυτικής πλευράς, από την οποία εισέρχονται στο εσωτερικό τα επίσημα πρόσωπα μετά την κατάθεση στεφάνου.

Η είσοδος για το κοινό

Η είσοδος για το κοινό θα πραγματοποιείται από ζεύγος ομοίων θυρών στην ανατολική πλευρά (αριστερά για είσοδο και δεξιά για έξοδο) ακολουθώντας την κυκλική διαδρομή πέριξ της λάρνακας.

Ο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Τα κιονόκρανα και ο θριγκός της ζωφόρου θα έχουν τα εθνικά χρώματα και το σχήμα της Ελληνικής Σημαίας, ενώ οι εξωτερικές γωνίες των κιόνων θα κοσμούνται από σύμπλεγμα ορειχάλκινου αρχαιοελληνικού δόρατος και ασπίδων.

Οι επιφάνειες των τοίχων

Οι επιφάνειες των τοίχων θα είναι κατασκευασμένες από σκούρο κρύσταλλο, ώστε να επιτρέπει τον κατάλληλο φωτισμό, να τονίζει την ιερότητα του μνημείου και να προσφέρει την ανάλογη προστασία. 

Το κηπάριο

Το κηπάριο θα είναι φυτεμένο με δένδρα και θάμνους συμβολικής σημασίας και αναφοράς στην αιωνιότητα (δρυς), δόξα (δάφνη), μακαριότητα (κυπαρίσσι), αθανασία (μυρτιά).

Το μνημείο θα περιβάλλεται από κρυστάλλινους οβελίσκους με κότινους Αρκαδικής δρυός, ελαίας, δάφνης και κισσού στην κορυφή, στις πλευρές των οποίων θα είναι εγχάρακτοι οι στίχοι του Ύμνου της Ελευθερίας του Διονύσιου Σολωμού και σε ζεύγη ροδάκων τα ονόματα εμβληματικών προσωπικοτήτων της διαχρονικής πορείας του Ελληνισμού (φιλόσοφοι, επιστήμονες, αγωνιστές, κλπ), τοπονυμίων σημαντικών πόλεων και τοποθεσιών της Ελληνικής Ιστορίας, της Διασποράς και του Φιλελληνισμού.

Location

ΤΡΙΠΟΛΗ
ΑΡΚΑΔΙΑ

ΤΟΠΟΣ

37.5126,22.3765

Babylon Theatre

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisic ing elit, sed do eiusmod tempor incididunt.

The Venue

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis dolor in reprehenderit.

Address

Babylon Theatre Marseille
123 Main Avenue
Anytown 12345

Sights & places you should see

Why Marseille?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor inci didunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Sightseeing

Where to stay


 • Apex Grass Market

 • Tune Hotel

 • Sheraton Grand

Public Transport

From the Airport

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat duis aute irure:

By Bus

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed do:

France Bus

Tourist information

Helpful links

Field trips

Parking

New York 2016

 • The future of content

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor inci didunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.

 • Keeping the user in mind

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor inci didunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.

 • Making of Sonic Con

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor inci didunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.

 • Location scouting

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor inci didunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.

 • SVG galore

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor inci didunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.

 • Next year's trends

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor inci didunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.

 • Internet and world peace

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor inci didunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.

 • Usability hacks

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor inci didunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.

Past Events

April 2017

See you there!

Contact


Επικοινωνία

Πληροφορίες Επικοινωνίας


ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΤΡΙΠΟΛΗ 2021
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
Καραϊσκάκη 4, Αθήνα 10554
6907631603
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Παρουσίαση

Ενημέρωση

© 2020 Kolokotronis Memorial. All rights reserved.
Powered by AID360 Limited.  -  3D Renderings by Tassos Katsikas.